fbpx
Scroll Top
Tinariwen на 11 септември в Зала 3 на НДК

Пионерите на пустинния блус, най-влиятелният колектив от туарегски музиканти, носителите на награда Грами и любимци на Робърт Плант, Карлос Сантана, Том Йорк и Боно – Tinariwen, идват за първия си концерт в България на 11 септември в Зала 3 на НДК. Билетите влизат в продажба в петък, 22 март, в мрежата на ticketstation.bg.

Tinariwen е група, създадена в северната част на Мали, смесваща традиционна западноафриканска и арабска музика с популярните блус и фолк. Възникнала в бежански лагер, формацията е истински бунтовническа в контекста на практически нестихващата гражданска война на територията на родината на музикантите. Още след първите си международни изяви в началото на новия век, Tinariwen предизвикват вълна от възхищение в Западния свят. Албумите „Amassakoul“ и “Aman Iman” им носят европейска разпознаваемост, редица награди и първо участие на фестивала Гластънбъри. Следва поредица от албуми с номинации за Грами, като най-органичният от тях, “Tassili”, печели престижната награда през 2012г. Предстоят над 1000 концерта из целия свят и албуми, в които специални гости на Tinariwen са музиканти от ранга на Warren Ellis, Mark Lanegan, Kurt Vile, Josh Klinghoffer, Saul Williams и много други. На вълната на техния международен успех, се появяват десетки други туарегски формации, смесващи традиционната за пустинята Сахара музика със западната интерпретация на понятието „блус“.

В България Tinariwen идват по покана на Fest Team, a на неподражаемия китарен музикален стил на групата, най-често наричан “assouf“ (в превод „носталгия“), ще можем да се насладим на концерта на 11 септември в Зала 3 на НДК. София попада сред елитната компания на градовете от лятното европейско турне на Tinariwen, което е в подкрепа на миналогодишния албум на групата “Amatssou”, записван в личното студио на Jack White и продуциран от светилото Daniel Lanois.

Повече информация може да намерите на https://www.tinariwen.com/. Билетите влизат в продажба на 22 март в мрежата на ticketstation.bg